10 Przykazań trenera pokemon - by MEHOW

Postprzez mehow » 12 lis 2014, o 00:21

Ostatnimi czasy sporo osób pytało mnie o jakieś rady, które ułatwią ich grę oraz pozwolą uniknąć niektórych błędów, dlatego zebrałem się w sobie i postanowiłem napisać autorski poradnik dla gracza ;)

Jeżeli ktoś zagląda na forum, to zapewne w grze mój nick również mu nie umknął, możecie mieć o mnie dobre zdanie, możecie mieć złe, ale nikt nie odmówi mi tego , że spośród aktywnych graczy jestem jednym z przedstawicieli "starej gwardii" i swoje tutaj już osiągnąłem.

Ale do rzeczy, czas na wspomniane "przykazania" :)

1. NIE TRENUJ POKEMONA SWEGO

Co tu dużo tłumaczyć... Trening "psuje" poka, sztucznie podnosi jego wartość na targu a tym samym utrudnia jego sprzedaż. W pewnym momencie dojdziecie do wniosku że nie macie już na co wydać swoich yenów i zdecydujecie się je "wpakować" w lidera, ale im później to zrobicie, tym bardziej będzie się opłacało (z każdym poziomem trenowanie jest tańsze). Jak już za trening się bierzecie, to jedynym słusznym pomysłem jest poprawa HP ;)

2. SZANUJ KOLEGĘ SWEGO

Z wszystkiego gracze was rozliczą, jeżeli ubliżasz graczom, nie dotrzymujesz umów, starasz się w inny sposób im zaszkodzić, to możesz być pewnym, że zemści się to na Tobie.

3. ZNAJ WARTOŚĆ POKEMONA SWEGO

Zawsze warto orientować się w cenach, jeżeli zaś dysponujemy pokiem którego często w obiegu spotkać nie sposób, to musimy o kilku rzeczach pamiętać. Po pierwsze jagody które damy pokemonowi, praktycznie nigdy się nie zwracają (dlatego najlepiej je dawać tym pokemonom które widzimy w swojej drużynie na stałe). Po drugie, jak wcześniej wspominałem, trening zwiększa wartość poka tylko pozornie, ja osobiście, trenowanych poków po prostu nie kupuję ;)

4. BÓJ SIĘ ADMINA SWEGO

Co tu dużo mówić, kto miał "przyjemność", ten wie ;) //pytania do Kargoth-a :D //

5. NIE KAŻDY LIDER KTO SIĘ ZŁAPIE

Liczba pokemonów które są materiałem na lidera jest o wiele krótsza niż lista wszystkich pokemonów, jest kilka rzeczy na które warto zwrócić uwagę. Spośród wszystkich rzeczy jakie maja znaczenie w wyborze lidera, atak,obrona,sp atak i sp obrona spadają na drugi plan (można je "podciągnąć" jagódkami). Pozostałe to: życie,celność, uniki, oraz oczywiście lista ataków które może opanować. Życie możemy "nadrobić" treningiem, więc też domyślnie nei przywiązujmy do niego największej wagi.Pozostają nam celność i uniki, jak łatwo zgadnąć, im są te przyrosty wyższe, tym lepiej, ale najważniejsze w momencie wyboru lidera są jego ataki, oraz ataki TM, które może poznać. Z tej puli ataków musimy zaplanować które z nich i w jakiej kolejności wybierzemy, jeżeli nie jesteśmy w stanie z dostępnych ataków wymyślić niczego co nas przekona, to uznajemy to za znak, że ten pok nie jest dla nas i szukamy lidera dalej ;)

6. POKAŻ ŻE ISTNIEJESZ

Czat jest dla graczy, tam się poznajemy, piszemy czego poszukujemy oraz co mamy do sprzedania, jeżeli jeszcze tam regularnie nie zaglądasz, to szybko napraw swój błąd ;)

7. WYPADKI CHODZĄ PO LUDZIACH

Co jakiś czas na targu ktoś przypadkiem wystawia jagódki czy drinki po cenie minimalnej, nie ma prostszego sposobu na zarobienie kasy.

8. NIE KUPUJ LIDERA SWOJEGO

Największą radość z gry będziecie czerpać jedynie wtedy gdy sami będziecie pracować nad pokemonem który was będzie reprezentował. Nie mówię oczywiście, że macie sami go łapać, wystarczy kupić shiny na niskim poziomie, wtedy go "trenując" macie 100% pewności że nie miał opóźnionej ewolucji, co wiązało by się ze stratami w celności i unikach.

9. NAJPIERW LIDER POTEM DRUŻYNA

Im wyższy będziecie mieli poziom, tym łatwiej będzie wam trenować poki oraz walczyć z trenerami w salach czy komnatach. Poza tym, praktycznie niewykonalne jest trenowanie całej drużyny równolegle- jest to po prostu nieefektywne ;)

10. NIE ŻEBRZ

Zarabianie w tej grze jest sprawą śmiesznie prostą, nie ośmieszajcie się więc, i nie proście innych o pożyczkę

Na razie to by było na tyle, mam nadzieję, że komuś to pomoże, a Ci bardziej doświadczeni nie będą dla mnie zbyt krytyczni.

ZŁAPCIE JE WSZYSTKIE :D
Zobacz mój profil na PokeWalki.pl
Rankingi:
Indywidualny: 1 miejsce
Double Team: 1 miejsce (HEJ :D)
Drużynowy: 5 miejsce
Turniejowy: 5 miejsce
Masz jakieś pytanie, albo szukasz mocnych poków, napisz do mnie na priv w grze!
MEHOW

mehow  

Postprzez moress86 » 12 lis 2014, o 09:22

gratuluje chęci do napisania tego "poradnika"
nowym graczom napewno pomoze bo fajnie napisane

piątka z plusem :P

moress86  

Postprzez piotr0341 » 12 lis 2014, o 18:45

O co ci chodziło że pytania do Kargotha?
Obrazek Obrazek

piotr0341  

Postprzez mehow » 12 lis 2014, o 19:17

To jeden z nas, napisz do niego i zapytaj ;)
Rankingi:
MEHOW

mehow  

Postprzez tokusa » 12 lis 2014, o 19:50

1. Tutaj takie chrząknięcie i dziecinna odpowiedź "NIE BĘDZIESZ MI MÓWIĆ CO MAM ROBIĆ" xD
2. O to-to! Niestety dużo graczy o tym już zdaje się nie pamiętać, przez co raz prawie bym straciła konto.
3. To ma swoje plusy i minusy. Czasami odkupienie trenowanego pokemona nie jest złe, zwłaszcza jak przykładowo chcesz mieć Laprasa ale ciągle trafiasz na takie, które są po prostu "meh", a tu a targu jest dobry, dobrze trenowany, nie zepsuty. Yeny są zresztą łatwe do zarobienia, więc żadna szkoda.
4. Jak będę chciała wyrazić sprzeciw to go wyrażę, oczywiście w dozwolony sposób, bez przeklinania, co nie zmienia faktu, że nie jestem cichą gąską, która ma głęboko gdzieś, że się z niej robi kretynkę. Jeśli zostanę zablokowana za nieprzestrzeganie regulaminu- spoko. Przecież zaznaczałam, że go akceptuję. Ale nie boję się czegoś takiego, przede wszystkim gram uczciwie a po drugie z doświadczeń moderatorskich wiem, że takie jest życie. Coś zepsułaś to za to płacisz.
5. To jest zależne od twojego poziomu w grze. Jak masz lvl 10 to nawet taki pikachu może być twoim liderem, preferencje itd. zmieniają się z czasem.
6. Zaglądałam i co? Zawsze jestem ignorowana, ludzie tylko czasem zerkają na mój profil i męczą mnie, bym sprzedała im Garchompa albo Shelgona, a jak mówię, że nie sprzedam to zachowują się jakbym nie istniała. Yaaay, rozmowa bardzo. Normalnie się wzruszyłam tą jednością- z tą różnicą, że wcale.
7. Bo sępem być to podstawa w każdej grze. Dobra przyczajka na targ robi swoje.
8. Jak będę chciała kupić Lugię i zrobić z niej lidera, to to zrobię. Satysfakcja taka, że sama na nią zarobiłam.
9. Jasne, ale najlepiej by drużyna miała podobny poziom. Ja mam niezły orzech do zgryzienia, jako że mój lider ma poziom 82 a reszta drużyny jest po 50ce, te +30 do każdego, by naprawdę były nietykalną drużyną... Inaczej w 5vs5 dają ciała, taka prawda.
10. Pożyczka to żebranie? HA. Od kiedy? Skoro spłacasz w terminie albo regularnie [w ratach]? Czasem chcesz coś kupić, potrzebujesz bardzo ale nie masz możliwości by zdobyć na już, teraz, zaraz wystarczającą ilość yenów. Prawdą jest, że jak ktoś nie chce pożyczyć to nie męczymy- nie to nie, a jak już pożyczamy od kogoś, to powinniśmy oddawać co do grosza, a nie udawać, że nie znamy osoby od której braliśmy te 1-10kk.
Obrazek Raw, raw!

tokusa  

Postprzez mehow » 12 lis 2014, o 22:13

Wiem na własnym przykładzie, że da się grać bez "pożyczania', dlatego polecam każdemu granie na własny rachunek. Co jakiś czas pisze do mnie kolejna osoba, która myśli, że skoro mam sporo drinów czy kasy, to trochę mogę 'odstąpić'...

Jesteś dla mnie kompletnie anonimowym graczem, nie możesz mieć o to pretensji do społeczności graczy, bo sama powinnaś dać się im poznać, a nie liczyć na to, że każdy do Ciebie napisze...

Są różne sposoby budowania drużyny (moja wciąż się buduje) ale już mogę się pochwalić liderem na miarę TOP 1.
Mam jednak prawie pełną jej wizję i skrupulatnie trenuję kolejne poki które już wkrótce będą stanowiły o jej sile ;)
Rankingi:
MEHOW

mehow  

Postprzez tokusa » 12 lis 2014, o 22:19

Tak, da się grać bez pożyczania, ale to wcale nie znaczy, że pożyczka = żebranie, a to dało się wywnioskować z twoich przykazań ;)

Ja zagaduję, czasem pytam o coś, wtrącę swoje pięć groszy ale albo ie potrafię się wpasować do większości młodszych graczy. Chociaż z tego co mi wiadomo, to jest tutaj dosyć sporo graczy, którzy tak samo jak ja są po dwudziestce. Jasne, nie oczekuję, że gracze zaczną do mnie pisać falami jak tylko się pojawię na czacie, ale kiedy raz, drugi, dziesiąty czy dwudziesty zostajesz po prostu olany przez społeczeństwo, to to już raczej nie wynika z mojego "niestarania się". Ba, raz nawet na moje "hej" uzyskałam odpowiedź w formie niewybrednej nazwy męskiego członka. Urocze, prawda?

Tak, są różne sposoby budowania drużyny, ale jak napisałam, wynika to też z tego jaki masz poziom i jakie doświadczenie.
Obrazek Raw, raw!

tokusa  

Postprzez mehow » 12 lis 2014, o 22:30

Są w tej grze poważni ludzie, ale są też dzieci (czasami na prawdę głupie :D ) i do tego trzeba się przyzwyczaić.
Są gracze (niestety jest ich coraz mniej) z którymi regularnie piszę (w grze bądź na gg) a z resztą utrzymuję stosunki stricte handlowe ;)

Ja mam 21 lat, studiuję matematykę i bezczelnie mogę stwierdzić, że jestem jednym z bardziej ogarniętych graczy :D

Moja rada, jeżeli chcesz z tej gry wyciągnąć coś więcej niż bezmyślne klikanie w dziczy, to koniecznie zacznij z kimś pisać, ogarnij czat, wybierz gracza którego styl pisania Cię nie odrzuci i napisz na pw ;)
Rankingi:
MEHOW

mehow  

Postprzez tokusa » 12 lis 2014, o 22:39

Wybierz gracza XD
I choose you, Pikachu!
Patrząc na temat gry to "Wszystko zostaje w rodzinie".

Kiedyś miałam kilku znajomych, z którymi niestety urwał mi się kontakt po ich odejściu z gry, jak dracca czy jusso (jusso chyba ma nowe konto, ale nie jestem pewna), to też nie tak że jestem wybredna, nie mam nic przeciwko rozmowie z kimś, kto chociaż minimalnie oswoił się z ortografią i nie pisze "mój" przez "u".
Obrazek Raw, raw!

tokusa  

Postprzez rybson.jan@gmajl.com » 2 maja 2015, o 20:33

OK,ale jak się wyspowiadać?

rybson.jan@gmajl.com  

Następna strona

Powrót do Inne