Dziękuję
marta0201 za stworzenie takiego wątku, który będzie swego rodzaju apelem do admina, w którym każdy może wyrazić własną opinię na temat gry. Opinii, które nie znikną od razu na czacie, a pozostanie po nich jakiś ślad na stałe. Gra ma w sobie olbrzymi potencjał, który jest w dobrym stopniu wykorzystany przez admina, ale zawsze może być przecież lepiej. Dlatego ważna jest opinia i spostrzeżenie każdego z nas, gdyż każdy ma inny sposób na grę. Dla mnie jest to miłe spędzenie wolnego czasu, oderwanie się od pracy i zajęć, gdzie można spotkać wielu ludzi, którzy wciąż lubią to z czym dorastali : D
Ostatnio jest bardzo wiele nowości, większość z nich jest dobrze opracowana, jednak zdarzają się błędy. Dobrym przykładem jest region Alola – wiele ciekawych rzeczy i mechanik, jednak występują małe niedociągnięcia.
Poniżej poruszę kilka tematów, które osobiście uważam za ważne. W pierwszej części postaram się to trochę opisać, ale jeśli komuś nie chcę się czytać wszystkiego to na samym końcu znajduje się lista z propozycjami, które wynikają bezpośrednio z poniższych punktów.
1. Szansa na specjalne wydarzenia w AloliJest to dość ogólne stwierdzenie, jednak w dalszej części rozwinę poszczególne wątki. Chodzi głównie o to, że bardzo trudne jest znalezienie nowych rzeczy w Aloli. Nie jest to zbilansowane, można klikać kilka dni i nic nie trafić, a czasem trafi się coś bardzo szybko jednego dnia.
• Legendy – osobiście nie mam z tym większego problemu, gdyż udało mi się spotkać wszystkie z nich. Jednak wiele osób jeszcze nie spotkało wszystkich (aż dwóch) legend po pokonaniu wszystkich trenerów w komnatach legend. Biorąc pod uwagę fakt, iż bardzo trudno jest pokonać tych liderów bez karmienia poków jagodami lub boosterami. Chociaż legendy to nie tylko Type:Null i Necrozma, gdyż są jeszcze Tapu. Przy nich występuje podobny problem, nawet po pokonaniu Komnat Obrońców Wysp, trudno trafić poszczególne Tapu.
• Formy Alola – Można klikać na Aloli cały tydzień i nie spotkać ani jednego… Jest to na ten moment najświeższa nowość, ale przydałaby się szybka modernizacja. Ogólnie chodzi o to, żeby zwiększyć szansę na ich spotkanie oraz w przypadku Gravelera Alola oraz Sandshrew Alola zwiększyć szansę na pozostawienie przedmiotów ewolucji po ich pokonaniu.
• Ultra Bestie – tak jak większość już zauważyła, bardzo trudno zebrać fragmenty do portalów oraz trafić później jakąś Ultra Bestię. Dlaczego tak trudno? Przecież nawet nie można zrobić ich shiny wersji na ten moment, nie mówiąc już o ich przydatności bez karmienia… Uważam, że szansa na znalezienie portalów powinna zostać znacznie wzmocniona. Dodałbym również opcję, że jeśli trafi się powtórkę powinna istnieć możliwość wymiany na inny losowy fragment portalu za 100 pd, potem można wymienić na inny za 150 pd, kolejny za 200 pd itd. (lub dać opcję wymiany za fragment, którego się nie ma za jakieś 2-3k pd) Wtedy jeśli będzie zwiększona szansa na znalezienie tych fragmentów to szansa na spotkanie Ultra Bestii może być taka sama jak teraz. Ważne jest to, żeby zebrać wszystkie fragmenty portalów, aby potem już tylko szukać Ultra Bestii i nie martwić się tym, że przy małej szansie na spotkanie jeśli już byłaby taka możliwość, że można coś złapać to pojawia się komunikat o tym, że nie zebrało się jeszcze wszystkich fragmentów portalu i nic się nie pojawiło…
• Pióra Silvally – ciekawy koncept z Mistyczną Płytą TM, ale co z tego jak można to tylko zdobyć kupując pd i trafiając te pióra w specjalnych przedmiotach z nagrodami. Już kiedyś był poruszany ten temat i bez odzewu, ale trzeba poruszać to cały czas. Bardzo trudno znaleźć jakieś pióro I lub II poziomu. Dlaczego to jest takie trudne, skoro potrzeba bardzo wielu piór I i II poziomu, żeby stworzyć te III. Przecież można zwiększyć szansę na pióra I i II poziomu w dziczy oraz (tak jak kiedyś zaproponowałem) dodać możliwość znalezienia tych piór w wydarzeniach w dziczy z wykorzystaniem ataku, ale tylko te I poziomu i w tych wydarzeniach (z innym kolorem), do których potrzeba wyższego lvl pokemona z atakiem
• Przedmioty fuzji Light Trio – w tym przypadku zdanie są podzielone. Ja nie mam z tym problemu, dwa razy udało mi się z dziczy zdobyć jakiś przedmiot do fuzji i dużo tych przedmiotów wpadło mi na eventach. Jednak na eventach rok temu. Podczas ostatnich eventów, mimo sporej liczby zebranych przepustek nie udaje mi się nic znaleźć. Wiele osób po pokonaniu wszystkich trenerów komnat legend nadal nie znalazło żadnego przedmiotu do fuzji.
• Kryształy Ataków – Porównując Alole z innymi regionami zauważyłem, że na Aloli bardzo trudno znaleźć jakikolwiek kryształ ataku. Zmieni się region z Aloli na inny i od razu można znaleźć jakiś kryształ ataku. Nie wiem czy inni też coś takiego zauważyli czy tylko ja tak uważam.
2. Region Unova – łapanie pokówWiększość chyba zauważyła, że szansa na złapanie poków w Unovie jest nieco niższa niż w przypadku innych regionów. Nie wiem z czego to wynika, ale przez to Unova nie zachęca to klikania. Tam wchodzi się tylko po to, żeby zrobić zadania podczas eventu i zrobić 19 poziom osiągnięć w złapanych stworzeniach w celu rozszerzenia miejsca na mega poki (Centrum Megapokemon). Myślę, że należy zwiększyć odrobinę szansę na złapanie poków w tym regionie oraz zwiększyć szansę na spotkanie stworzeń specjalnych, gdyż często trzeba złapać te specjalne właśnie z regionu Unova w zadaniach, a bardzo ciężko je trafi.
3. Ligi Ostatnio trudno zapełnić jakąkolwiek ligę. A jeśli już coś ruszy to na kolejną trzeba czekać kilka tygodni. Nie wiem do końca z czego to wynika, ale bardzo mało osób wstawia pokemony do lig. Rozumiem jedną stronę, że niektóre pokemony są nakarmione sporą liczbą jagód i już na wstępie odechciewa się wstawiać poki, ale trzeba też spojrzeć na to z drugiej strony. Jeśli ligi nie ruszą to cały czas będą te „silne” pokemony. Wydatek pd za zapis też nie jest jakiś duży, ale ok, niektórzy wolą wydać na coś innego. Gracz
lordtost zaproponował kilka ciekawych pomysłów jak odczarować te ligi.
- Można zmienić zapis z PD na Yeny, aby więcej osób free to play mogło wziąć w nich udział. Zapis na ligi mógłby wynosić około 500.000 Y. Uważam, że jest to przystępna cena, dla każdego
- Jeśli zmieniamy już płatność za zapis można również zmienić nagrody. Bądźmy szczerzy, ilość PD z nagród jest śmiesznie niska. Można w ogóle wyrzucić PD z nagród i zastąpić je np. cukierkami podnoszącymi statystyki lub tymi brązowymi, ale ta zmiana powinna służyć wszystkim, a nie tylko zwycięzcom. Dlatego warto pomyśleć nad tym, aby każdy gracz niezależnie od osiągniętego miejsca otrzymał PokeGwiazdki (np. 50) oraz chociaż jeden losowy cukierek podnoszący statystyki. Oczywiście wraz z wyższym miejscem w lidze liczba nagród zwiększałaby się.
- Dodanie nowych lig:
• Liga Regionu – Będzie działała na podobnej zasadzie co liga wybranego typu, a może nawet nie. Każdy region będzie miał własną ligę w określonej kolejności. Najpierw Kanto, potem Johto, Hoenn, Sinnoh, Unova, Kalos i Alola.
• Liga bez Legend i Megapokemonów – Jaka sama nazwa mówi, bez legend i bez mega
• Liga stworzeń zwykłych – nie można będzie zapisać stworzeń Shiny/Pink/Ice/specjalnych form typu Ash-Greninja, różne formy Gyaradosa
• Można również rozdzielić ligę legend i megapokemonów na dwie osobne ligi.
4. TurniejeTrochę szkoda, że niektórzy gracze mają już zablokowaną opcję zapisu do turnieju 0-75 z powodu zbyt dużej liczby zwycięstw. Jednak rozumiem czym jest to spowodowane. (gracze z bardziej rozwiniętymi kontami wygrywaliby cały czas tą ligę nowymi eventowymi pokami i nowi gracze nie mieli by szans) Dlatego dobrym pomysłem byłoby stworzenie nowych turniejów:
- Turniej 151-200 (tak jak zaproponował lordtost)
- Turniej określonego typu 1 i 2 – po każdym rozegraniu losowałby się nowy typ (po wylosowaniu typ znika z listy do wylosowania, aby po rozegraniu każdego typu można było zacząć od nowa) Turniej określonego typu dopuszczałby pokemony z przedziału 0-105, a turniej określonego typu 2 poki z przedziału 106-200 (jeśli będzie wprowadzony turniej 151-200, jeśli nie to to ten turniej będzie do 150 poziomu)
5. Rozbudowa ogródka Kilka osób też o tym wspomniało i całkowicie się z nimi zgadzam. 13 grządek to za mało na obecne czasu. Myślę, że rozbudowa tych grządek do 20 lub nawet 30 byłaby wystarczająca zważając na czas jaki trzeba czekać i liczbę jagód z grządki. Tylko nie wszystko powinno sprowadzać się do zakupu za pd. Można stworzyć jakiś ciekawy zestaw zadań (tak jak „Profesor Dexter – rezerwa”) na szybko można wymyślić coś w stylu „Ogrodnik Berry”, który poda nam zestaw zadań, które będą polegały na rozwoju ogródka. Np. Wygraj walkę z trenerem i zdobądź nasiona jagód, zbierz określoną liczbę jagód z ogródka, uzyskaj pomoc od innych graczy przy podlewaniu ogródka. To tylko szybki szkic tego jak mogłoby to wyglądać, jeśli będzie zielone światło od admina to mogę z kilkoma osobami obmyślić cały łańcuszek zadań i nagród jakie otrzymamy.
Ogólnie to większość rzeczy, które chciałem poruszyć. Wiem, że wiele osób czeka na moją wiadomość w tym wątku, także nie będę przedłużał czasu oczekiwania. Gdybym wpadł na coś innego to dam jeszcze inne odpowiedzi w tym wątku.
A teraz coś dla tych, którym nie chce się wszystkiego czytać : D
1. Zwiększenie szansy na spotkanie w Aloli legend, ultra bestii, portali do ultra bestii, form alola, piór Silvally, trenera Gladion z przedmiotami do fuzji light trio, kryształów ataków. Dodatkowo zwiększenie szansy na pozostawienie przedmiotów ewolucji po pokonaniu Sandshrew Alola i Graveler Alola, możliwość znalezienia piór Silvally w wydarzeniach w dziczy z wykorzystaniem ataku
2. Zwiększenie szansy na złapanie pokemonów z regionu Unova oraz zwiększenie szansy na spotkanie stworzeń specjalnych z tego regionu
3. Zmiany w ligach: forma zapisu, nagrody, dodanie nowych lig.
4. Nowe turnieje.
5. Rozbudowa ogródka – zwiększenie liczby grządek do upraw poprzez nowy zestaw zadań do wykonania.