Ruchy-Z

Postprzez carpediem » 29 kwi 2024, o 18:36

Alola trenerzy !
Niedługo mija już rok od wprowadzenia regionu Alola, a z nim wielu nowych mechanik i funkcji np. kolekcja Silvally wraz z Mistycznymi Płytami TM, nowy sposób zdobywania legend (Komnaty Obrońców Wysp), fuzje pokemonów (Light Trio) lub wprowadzenie Ultra Bestii. Mimo tak wielu ciekawych funkcji, wciąż nie ma tej jednej funkcji, z której Alola słynie, czyli Ruchy-Z. Spostrzegawcze osoby mogły już zauważyć, że w zakładce Ataków widnieją już nazwy tych ruchów, jednak żaden pokemon nie może się ich nauczyć.
Co chciałbym zaproponować?
Chciałbym zaproponować moją wizję w jaki sposób można to wprowadzić. Jeśli spodoba Wam się ten pomysł proszę o zostawienie opinii oraz jeśli macie jakieś uwagi to również wiecie co macie zrobić! Proszę również o wypowiedź Administrację, czy w ogóle temat Ruchów-Z jest już w jakikolwiek sposób zaplanowany lub czy nie ma jeszcze takich planów, a jeśli tak to czy zaproponowany pomysł ma jakąś szansę na wprowadzenie.

1. Zacznijmy najpierw od końca, czyli w jaki sposób będą działały Ruchy-Z.
-Ruch-Z jest niezwykle silnym ruchem dlatego może zadziałać tylko raz na 10 ruchów.
Jak wiadomo na każdym stworzeniu mamy do wyboru 4 posunięcia, a ich kolejność ustawienia wpływa na częstotliwość ruchów "Im wyżej ustawiawiony atak tym większy priorytet w walce. Oznacza to, że atak ten będzie wykorzystywany w walce częściej przez pokemona. Ustawienia te nie mają wpływu na kolejność ataków." Reasumując - Ruch-Z można ustawić tylko i wyłącznie jako "Posunięcie 4" (Zastanawiałem się również nad opcją, żeby Ruchy-Z działały tak jak Toxic lub Taunt, czyli raz na daną walkę. Jednak wtedy moc tych ruchów powinna zostać o wiele bardziej wzmocniona)
- Myślę, że można również dać im priorytet w walce oraz powinny zawsze trafiać.

2. Jak można nauczyć pokemona Ruchu-Z?
Aby nauczyć pokemona Ruchu-Z potrzebny jest Kryształ-Z. No i teraz dwie opcje jak można dać odpowiedni kryształ danemu pokemonowi
A. Kryształ-Z można dać pokemonowi tak samo jak inny kryształ ataku. Nie ma co tutaj za dużo tłumaczyć. Dajemy Kryształ-Z przez opcję dawania pokemonom kryształów ataku.
B. Kryształ-Z będzie przedmiotem trzeciego poziomu. Tak jak pokemon może mieć obecnie przedmiot do trzymania oraz kryształ ataku, będzie miał dodatkowo możliwość posiadania Kryształu-Z. W tym miejscu będzie można wprowadzić również specjalne wymagania dla przedmiotów trzeciego poziomu, czyli odpowiedni poziom przywiązania. np. 95%
Należy również wspomnieć, że dany pokemon będzie mógł się nauczyć tylko 1 Ruchu-Z, ale myślę, że to oczywiste.

3. Jakie istnieją rodzaje Kryształów-Z?
Istnieje 18 Kryształów-Z dla danego typu oraz 17 Kryształów-Z dla określonych pokemonów.
Ruch-Z będzie zastępował możliwy do nauki ruch pokemona, dla zrozumienia: Twój pokemon zna ruch Foul Play, jeśli ustawisz ten atak jako 4 posunięcie, wtedy będziesz miał możliwość dania swojemu pokemonowi Darkinium Z, co spowoduję zmianę Foul Play na Black Hole Eclipse. Kryształy-Z będą działały tylko na ataki fizyczne lub specjalne zadające jakiekolwiek obrażenia, czyli nie można zmienić ataków statusowych na Ruchy-Z.

Buginium Z - Savage Spin-Out
    Darkinium Z - Black Hole Eclipse
    Dragonium Z - Devastating Drake
    Electrium Z - Gigavolt Havoc
    Fairium Z - Twinkle Tackle
    Fightinium Z - All-Out Pummeling
    Firium Z - Inferno Overdrive
    Flyinium Z - Supersonic Skystrike
    Ghostium Z - Never-Ending Nightmare
    Grassium Z - Bloom Doom
    Groundium Z - Tectonic Rage
    Icium Z - Subzero Slammer
    Normalium Z - Breakneck Blitz
    Poisonium Z - Acid Downpour
    Psychium Z - Shattered Psyche
    Rockium Z - Continental Crush
    Steelium Z - Corkscrew Crash
    Waterium Z - Hydro Vortex

Lista Ruchów-Z dla określonych pokemonów:
    Kryształ - Pokemon - Atak do zmiany - Otrzymany atak

Aloraichium Z - Alolan Raichu - Thunderbolt - Stoked Sparksurfer
    Decidium Z - Decidueye - Spirit Shackle - Sinister Arrow Raid
    Eevium Z - Eevee - Last Resort - Extreme Evoboost
    Incinium Z - Incineroar - Darkest Lariat - Malicious Moonsault
    Kommonium Z - Kommo-o - Clanging Scales - Clangorous Soulblaze
    Lunalium Z - Lunala, Dawn Wings Necrozma - Moongeist Beam - Menacing Moonraze Maelstrom
    Lycanium Z - Lycanroc - Stone Edge - Splintered Stormshards
    Marshadium Z - Marshadow - Spectral Thief - Soul-Stealing 7-Star Strike
    Mewnium Z - Mew - Psychic - Genesis Supernova
    Mimikium Z - Mimikyu - Play Rough - Let's Snuggle Forever
    Pikanium Z - Pikachu (normalna forma) - Volt Tackle - Catastropika
    Pikashunium Z - Pikachu (Pikachu w czapce) - Thunderbolt - 10,000,000 Volt Thunderbolt
    Primarium Z - Primarina - Sparkling Aria - Oceanic Operetta
    Snorlium Z - Snorlax - Giga Impact - Pulverizing Pancake
    Solganium Z - Solgaleo, Dusk Mane Necrozma - Sunsteel Strike - Searing Sunraze Smash
    Tapunium Z - Tapu Koko, Tapu Lele, Tapu Bulu, Tapu Fini - Nature's Madness - Guardian of Alola
    Ultranecrozium Z - Ultra Necrozma - Photon Geyser - Light That Burns the Sky

4. Jak można zdobyć Kryształy-Z?
Można wymyślić bardzo wiele sposobów, trenerzy w dziczy, wydarzenia z atakami, do znalezienia w dziczy jak przedmioty, nagroda za pokonanie określonych stworzeń...
Moja propozycja jest taka:
Stworzenie czegoś w rodzaju Mega trenerów - Trenerzy-Z
Będzie 6 Trenerów-Z i po pokonaniu każdego z nich gracz odblokuje 3 Kryształy-Z, które będzie można znaleźć w dziczy (tak jak Mega Kamienie). Po pokonaniu wszystkich Trenerów-Z będziemy mieli możliwość znalezienia 18 Kryształów-Z dla danego typu. No dobra, ale co z pozostałymi 17?
Aby zdobyć Kryształy-Z dla określonych pokemonów, najpierw będzie trzeba pokonać wszystkich Trenerów-Z. Wtedy będziemy mieli możliwość walki z Ultra Trenerami-Z, których będzie 10, w ten sposób zdobędziemy 16 pozostałych kryształów, bo Ultranecrozium Z otrzymujemy od Gladiona. Jednak w przypadku tego kryształu będzie wymóg pokonania wszystkich Ultra Trenerów-Z, aby w ogóle dać go dla Ultra Necrozmy.

Nie chciałem ograniczać się do jednej propozycji, dlatego mam pomysł na coś innego.

Kryształy-Z można odblokować po pokonaniu odpowiedniego Totem Pokemona. Byłoby to coś w rodzaju Raidów Pokemon. Każdy Totem Pokemon to nowy, możliwy do znalezienia w dziczy Kryształ-Z. Na początek będzie można zdobyć Kryształy-Z dla typów, a następnie dla określonych pokemonów.
W tym miejscu zaproponuję Totem Pokemony:
    Normalium Z - Totem Gumshoos
    Buginium Z - Totem Ribombee
    Grassium Z - Totem Tsareena
    Firium Z - Totem Turtonator
    Waterium Z - Totem Golisopod
    Fightinium Z - Totem Bewear
    Flyinium Z - Totem Toucannon
    Poisonium Z - Totem Salazzle
    Electrium Z - Totem Vikavolt
    Groundium Z - Totem Mudsdale
    Rockium Z - Totem Alolan Golem
    Steelium Z - Totem Togedemaru
    Icium Z - Totem Alolan Sandslash
    Psychium Z - Totem Oranguru
    Ghostium Z - Totem Dhelmise
    Darkinium Z - Totem Alolan Persian
    Fairium Z - Totem Comfey
    Dragonium Z - Totem Drampa

Po pokonaniu tych dla danych typów, będzie można pokonać Totem pokemony odpowiednich kryształów np. Totem Decidueye, Totem Mew, Totem Alolan Raichu itd.

I to by było na tyle, proszę o Waszą opinię! Dajcie znać, co Wam się spodobało, co można zmienić oraz co można zrobić lepiej!
Ostatnio edytowano 8 maja 2024, o 19:16 przez carpediem, łącznie edytowano 1 raz

carpediem  

Postprzez marta0201 » 30 kwi 2024, o 14:53

Pomysł jak najbardziej mi się podoba. Osobiście bardzo lubię wprowadzane nowości. Gra nie jest wtedy monotonna. Myślę, że wprowadzenie ruchów-Z może urozmaicić rozgrywki. Rozwój gry oraz większa ilość opcji sprawia, że gra staje się ciekawsza i co za tym idzie to przyciągnięcie większej ilości graczy. To moja osobista opinia. :D Co można zmienić w Twojej propozycji oraz co można zrobić lepiej, to raczej pytanie do bardziej doświadczonych graczy. :D

marta0201  

Postprzez jojorex0 » 30 kwi 2024, o 19:27

Jestem za wtedy walka z tapu była by bardziej zbliżona do serialu Pikachu vs tapu koko było by dużo ciekawsze :ugeek: :D

jojorex0  

Postprzez xarts » 16 maja 2024, o 08:02

To jest nikomu nie potrzebne

xarts  

Postprzez ichigo kurame » 25 cze 2024, o 22:28

Popieram propozycję :twisted:
Deal with it

ichigo kurame  

Powrót do Propozycje do gry