Niektóre z nich może były już poruszane na forum ale ja przedstawiam je tak jak moim zdaniem byłoby najlepiej.
1. STAB - Dodanie do gry STAB (Same Type Attack Bonus). Polega to na tym że jeśli nasz pokemon jest np. typu ognistego to używane przez niego ataki ogniste są mocniejsze, zadają większe obrażenia. Jeżeli jest np. wodno-mrocznego to i wodne i mroczne ataki są mocniejsze. STAB nie działa na ataki statusowe. Moim zdaniem w grze bonus STAB mógłby wynosić 25%
Link do Bulbapedii https://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki ... tack_bonus
*Jak mogłoby to wyglądać w grze:

Może dzięki dodaniu STAB zwykłe ataki zyskały by na znaczeniu i bardziej opłacało by się dać pokemonowi jakiś atak który zgadza się z jego typem (działa jako STAB) niż dać mu TM takie jak seismic toss, outrage.
2. Nauczyciel - Dodanie do gry nowego osiągnięcia. Polegałoby na tym ilu ataków TM nauczyliśmy naszych pokemonów. Nagrodami mogłyby być jagody, przedmioty, cukierki pokemon i losowe ataki TM.
Przykładowo za 1 nauczony TM 5 jagód specjalnych, za 10 nauczonych TM 20 jagód specjalnych, za 25 TM losowy przedmiot do trzymania dla pokemona, za 50 TM 5 cukierków pokemon itd. Oczywiście zależałoby to od Administracji ja dałem tylko przykład.
*Jak mogłoby to wyglądać w grze:

Dzięki temu osiągnięciu gracze mieliby co robić z bezwartościowymi atakami TM.
3. Przyrosty (niby mają być poprawione

Jak widać te 2 pokemony maja takie same parametry podstawowe obrony ale ich przyrosty bardzo się różnią ;/
*Jak powinno to wyglądać:

Takich pokemonów jest sporo przez co mało graczy chce je robić. Poprawienie statystyk spowodowałoby że warto by było trenować te pokemony, zyskałyby one na wartości
4. Ataki pokemonów - Dodanie pokemonom ataków, których mogą nauczyć się w sali treningowej przez poziom. Niektóre pokemony nie mają na liście ataków których powinny się uczyć a te ataki są normalnie w grze.
Przykład:

Jak powinno być:

Link do Bulbapedii https://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Murkrow_(Pok%C3%A9mon)/Generation_VI_learnset#By_leveling_up
Haze, Taunt, Mean Look, Torment są normalnie w grze. Oczywiście takich pokemonów jest więcej ;/
Aktualizacja ataków pokemon sprawiłaby że pokemony takie jak Murkrow zyskałyby na wartości i zrównały by się z innymi pokemonami z nowszych generacji (np. Zoroark, który normalnie ma Taunta przez lvl)
5. Ability - Dodanie do gry umiejętności pokemonów tak jak w oryginalnych grach. Każdy pokemon ma swoje umiejętności które mogą różnie ułatwić nim walkę np. Adaptability - zwiększa moc STAB, Insomnia - pokemon nie może zasnąć. Niektóre umiejętności mogę mieć również nie do końca pożądany/przydatny efekt. Jest jest naprawdę sporo
Link do Bulbapedii https://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Ability
*Jakby mogło to wyglądać:

Dodanie abilitek wprowadziłoby sporo świeżości do gry, na pewno zmieniłaby się taktyka walki i ogólnie byłoby o wiele ciekawiej
6. Stowarzyszenia - Dodanie stowarzyszeń lub zamienieni z double team. Stowarzyszenia mogłyby być ciekawą opcją ponieważ gracze by się w nich integrowali, poznawali. Dodawałyby one bonusy i można by zrobić bitwy stowarzyszeń, wyzwania dla stowarzyszeń i inne formy rywalizacji. Moim zdaniem mogłoby to wyglądać tak:
Rangi w stowarzyszeniu:
Mistrz - Założyciel stowarzyszenia może stawiać budynki, przyjmować i usuwać członków, przeprowadzać ataki na inne gildie, podjąć wyzwanie rajdu, zaakceptować lub nie zaakceptować kadrę na bitwę. Nie może opuścić Gildii jako mistrz a jedynie dać tytuł mistrza wojownikowi i wtedy opuścić gildię.
Nauczyciel - może przyjmować i usuwać zwykłych członków stowarzyszenia, przeprowadzać ataki na inne gildie.
Trener - może zapraszać nowych członków, nie może usuwać ani przyjmować członków, nie może zarządzić ataków.

W statystykach można by umieścić: udane rajdy, wygrane bitwy, rozbudowanie osady.
I oczywiście dodać prywatny czat stowarzyszenia.

Brązowe - występują w nich tylko zwykłe pokemony
Srebrne - występują w nich shiny pokemony
Złote - występują w nich tylko shiny pokemony i legendy
Diament - wsytępują w nich shiny legendy i mega pokemony
Skarbiec Stowarzyszenia - Przechowywane w nim są pieniądze wpłacane przez członków. Można z niego kupować budynki dla Gildii, wyzywać inne Gildie na pojedynki lub przyjmować wyzwania.

Budynki Stowarzyszenia:

Skoro wszystko takie drogie to jakby tu zarobić? Ja bym proponował zrobić coś takiego jak rajdy w Pokemon GO.
Stowarzyszenie podejmuje się wyzwania płaci 50kk ze skarbca i próbuję je wykonać.
Np. Rajd na Charizarda na 150lvl który ma 80k HP i wysokie statystyki. Każdy z członków może zaatakować na rajdzie 1x dziennie, dodatkowa próba to koszt 100pd np. I jak jakiś członek zbije 4k hp Charizardowi to zosaje mu 76k hp i tak dalej każdy członek zbija tak długo aż się uda. Oczywiście co 24h pokemonowi na rajdzie odnawiają się punkty HP. (coś jak w S&F). Nagrody oczywiście musiałyby być opłacalne np. 100kk do skarbca stowarzyszenia i np po 10 jagód na statystyki dla każdego z członków stowarzyszenia i tak dalej coraz trudniejsze rajdy i coraz lepsze nagrody.
*Jak mogłoby to wyglądać:

Dodatkowo mogłoby być coś takiego jak Bitwy Stowarzyszeń. Każda Gildia/stowarzyszenie wystawia swoją reprezentację 6 pokemonów (1 gracz ze stowarzyszenia może dać 1 pokemona) i odbywają się Bitwy. 6 pokemonów walczy z 6 pokemonów innego stowarzyszenia (takie walki drużynowe), ta drużyna, która wygra najwięcej bitw zwycięża. Dla 1, 2, 3 miejsca są nagrody dla Gildii oraz graczy którzy dali pokemony do kadry.
*Jak mogło by to wyglądać:

i walczyłoby się podobnie jak w lidze, że o 19 każda kadra walczy z każdą. Najlepiej jakby był podział na kadry 30lvl, 60lvl, 90lvl, 120lvl (tak jak w ligach)
Stowarzyszenia to tak szeroki temat że na pewno można zrobić je jeszcze lepiej niż ja napisałem. Wiem że ceny mogą być za wysokie i ogólnie ale to tylko moja wizja. Sądzę że stowarzyszenia byłyby naprawdę ciekawym pomysłem do wprowadzenia. Double Team jest na moje mało rozbudowany i mało ciekawy,
nie wprowadza do gry nic oprócz walk double team i rankingu
7. Exp. Share - dodanie do gry przedmiotu Exp. Share który powoduje że wszystkie pokemony w naszej drużynie otrzymują część doświadczenia z tego, które zdobywa pokemon, którym walczymy.
Link do Bulbapedii https://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/Exp._Share
*Jak mogłoby to wyglądać

Dodanie Exp. Share ułatwiłoby równoczesne expienie pokemonów lub expienie pokemonów na niskim lvl.
8. Sprite - zamienienie spritów pokemonów z 1-5 geny na sprity z geny 6 ( z gier BaW i BaW2 na sprity z gier XY, OR, AS.) Pokemony z Kalos mają sprity z 6 geny reszta z BW2. Zmiana spritów byłaby kwestią wyboru:

*Jak to wygląda:

*Jak mogłoby to wyglądać;

Zaktualizowanie spritów poprawi wygląd gry. Jest to mała rzecz a na pewno ucieszy oko.
Trochę słabo to wygląda ;/
9. Bank - Zwiększenie lokaty w banku do chociaż 100kk, każdy chyba się zgodzi że trzymanie tam 5kk jest bez sensu.
10. Nazwa Pokemona - zwiększenie znaków w nazwie pokemona. Czasami jak zmieni się nazwę jakiegoś shiny pokemona to potem jak chce się znowu napisać oryginalną nazwę to ona się nie mieści.
11. Chata Mr. Pokemon - dodanie do chaty Mr. Pokemona opcji przerwij wykluwanie jajka. Czasami jak zdobędziemy jakąś parkę lepszą niż mamy w chacie to trzeba czekać kilkanaście godzin aż skończą się baterię żeby wsadzić tą lepszą parkę pokemonów.

12. Rezerwa i Skład - mimo dodania boxów to naprawdę przydałoby się zwiększyć limit w składzie i rezerwie...
*Sortowanie pokemonów - dodanie opcji poukładania pokemonów w wybranej przez siebie kolejności w rezerwie. Chodzi o to że jak chcemy mieć jakieś pokemony na górze i je tak ustawimy to tak zostanie bo mnie zawsze denerwuje szukanie poków po rezerwie które expimy ;/
13. Samice - dodanie samic pokemonów zgodnie z bulbapedią.
Link do Bulbapedii https://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/List_of_Pok%C3%A9mon_by_gender_ratio
14. Oddzielenie Johto od Kanto - tutaj pewnie opinie będą podzielone ale moim zdaniem oddzielenie tych regionów spowodowałoby więcej dobrego niż złego. Nowe salki, komnaty zadania profesora. Moim zdaniem gdyby rozdzielono te regiony trzeba by zresetować pokemony złapane w johto i tutaj pewnie sporo graczy by się sprzeciwiło chociaż niektórzy ucieszyliby się na nowe salki zadania itd.
ANULOWANE15. Jajka pokemon - zamienienie snorlaxa w jajku na munchlaxa i przeniesienie go do jajka Sinooh. Dodanie jajka pokemon z larvitarem i clefą oraz ich shiny wersji (usunięcie larvitara z dziczy). Przeniesieni togepi do jajka z Johto.
16. Nowe Pokemony - dodanie Delibirda, cleffy i ditto. ataki używane przez te pokemony są w grze i działają dobrze więc nie ma już problemu z dodaniem ich. DODANE
17. Limit medali - zwiększenie limitu medali w turniejach ponieważ czasem trzeba czekać z 3 dni aż odbędzie się turniej np 0-15 a jak ktoś chce startować w lidze 30 (aktualna stoi już od ponad tygodnia) to nie może zdobyć medali a jak wbije lvl nie będzie mógł w lidze startować ;/ nowych graczy jest mało więc można zwiększyć ten limit medalowy albo pozwolić startować graczom z 75lvl w lidze 30lvl
18. Działanie ataków - zmienienie działania ataków takich jak attract, yawn, worry seed. Teraz na attract opiera się gra i wiem, że wielu graczom nie spodoba się ta propozycja ale warto spróbować. Ja bym proponował aby te ataki działały podobnie jak w grach na konsole:
Attract - wprowadza przeciwnika w stan zakochania przez co ma on mniejsze szanse na zaatakowanie rywala. Jeżeli pokemon jest tej samej płci ma 50% na trafienie a jeśli przeciwnej 25%. Nadał byłby to mocny atak ale może nie opierałaby się na nim ta gra.
Yawn - trafia dopiero w 2 turze, usypia przeciwnika.
Worry seed - jeśli dodane zostaną abilitki to zmienia zdolność przeciwnika na insomnia a jeśli nie to może wprowadzać w ospałość przez co przeciwnik ma 25% szans na trafienie.
19. Nawóz - pomysł podpatrzony od mia1996. Proponuję żeby nawóz nie skracał czasu do zbioru ale zwiększał zbiory (że zamiast max 4 np razzów można zebrać 6, a minimalnie z grządki zbierzemy np 3)

Proszę Was o pisanie swoich opinii czy propozycje są potrzebne czy nie, co byście w nich zmienili, dodali. Zaznaczam że są to moje pomysły jak mogłoby to wyglądać i wiem że nie każdemu mogą się podobać ale sądzę, że niektóre z nich są naprawdę warte uwagi i przydałoby się coś nowego co urozmaici grę ;D
20. Czat pomysł gracza xfallenangelx1
hejka to jeszcze raz ja, a może dodałbyś do twoich propozycji jeszcze 20 punkt zakładka handel na czacie wtedy byla by zakladka do rozmow i handel oddzielnie. Co o tym sądzisz?
Mi jest to obojętne.
21. Zmiana Nicku - było już chyba ale odświeżam, przydałoby się bo niektórzy np. wpisali byle jaki nick i teraz chcieliby go zmienić lub najzwyczajniej się pomylili lub znudził im się. Moim zdaniem taka zmiana powinna kosztować minimum 1000$ i być możliwa raz na 3 miesiące.
22. Blokada - Chodzi o to żeby można zablokować wiadomości od niektórych graczy, że wchodzimy na profil gracza i blokujemy od niego wiadomości. Nie wiem czy takie coś było ale moim zdaniem powinno być to jak najszybciej dodane bo niektórzy gracze nie rozumieją że nie chcemy od nich wiadomości lub spamią skrzynkę...
Coś takiego że można zablokować i wtedy nie dostajemy ani nie możemy wysyłać wiadomości od danego gracza.

23. Grządki - pomysł gracza gunfo, który chciał żebym go tutaj napisał. Chodzi o dodanie w ogródku jeszcze 3 grządek, każda kolejna do odblokowania za 1000$. Moim zdaniem nawet fajny pomysł, chociaż niektórzy mogą się nie zgodzić ponieważ przyśpieszy to zdobywanie jagód.
24. Handlarz - czasami na promocjach shiny jak ktoś ma dużo poksów długo zajmuje zaznaczanie ich lub jak ktoś ma w składzie shiny a robi osiągnięcia i musi ciągle sellać ręcznie zwykłe poki więc mam taką propozycję dotyczącą zaznaczania pokemonów: